Προκήρυξη 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης για Ορχήστρα Πνευστών με θέμα τους Σεισμούς του Ιονίου του 1953
Η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης, αρχαιότερη Μουσική Σχολή στην Ελλάδα και κύριος φορέας μουσικής παιδείας και έκφρασης του Ληξουρίου Κεφαλλονιάς και της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Πάλλης, προκηρύσσει τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Πρωτότυπης Μουσικής Σύνθεσης για Ορχήστρα Πνευστών με Θέμα τους Σεισμούς του Ιονίου του 1953, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από το θλιβερό συμβάν που κατέστρεψε την πόλη του Ληξουρίου, αλλά και την Κεφαλονιά ολόκληρη, την Ιθάκη και μέρος της Ζακύνθου.
Σκοπός του διαγωνισμού πέραν της ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης αποτελεί η προώθηση των νέων έργων για ορχήστρα πνευστών (concert band) και των δημιουργών τους, η εξοικείωση των μουσικών και του κοινού με τις σύγχρονες τάσεις μουσικής σύνθεσης και τέλος η δημιουργία νέων, ξεχωριστών εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών εμπειριών που μέσω της αξιοποίησής τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξέλιξη της μουσικής των πνευστών στην Ελλάδα.
Ο Διαγωνισμός διενεργείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την από 9 Ιανουαρίου 2023 σχετική απόφαση αναρτημένη στην διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΡΕΠ4653Π4-Ξ9Α.
Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
1. Ο διαγωνισμός έχει ανοιχτό και διεθνή χαρακτήρα. Ως εκ τούτου επιτρέπεται η συμμετοχή συνθετών ανεξαρτήτου εθνικότητος και ηλικίας με μόνη δέσμευση την πλήρη αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής σε αυτόν.
2. Τα έργα γίνονται δεκτά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση lixouribandcompositioncontest@gmail.com έως και την 30η Απριλίου 2023, 23:59 ώρα Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επισυνάψουν:
• Την παρτιτούρα του διαγωνιζόμενου έργου τους (full score) σε μορφή pdf και MusicXML και τα οργανικά μέρη (parts) σε μορφή pdf. Σε κανένα σημείο δε θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού ή οποιαδήποτε αναφορά, ψευδώνυμο ή στοιχείο που μπορεί να αποκαλύπτει την ταυτότητα του δημιουργού.
• Πιανιστική εκδοχή του έργου σε μορφή pdf και MusicXML.
• Ψηφιακό αρχείο ήχου (audio extract) ολόκληρου του έργου σε μορφή mp3.
• Εντός συμπιεσμένου φάκελου (zip) που θα φέρει τον τίτλο του έργου, θα εσωκλείεται επικυρωμένο από δημόσια αρχή σκαναρισμένο αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή της πρώτης σελίδας του διαβατηρίου του δημιουργού, σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέγιστης έκτασης 200 λέξεων και τέλος υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία ο δημιουργός θα αναφέρει ότι:
‘…αποδέχομαι πλήρως τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, το έργο που κατατέθηκε μου ανήκει καθ’ ολοκληρία και δεν έχει εκτελεστεί ή ηχογραφηθεί καθ’ ολοκληρία ή και τμηματικά μέχρι και την ημέρα της παρουσίασης του διαγωνισμού την 12η Αυγούστου 2023.’
• Εντός του φακέλου zip οι υποψήφιοι οφείλουν να εσωκλείουν απόδειξη πληρωμής 20,00 € [είκοσι ευρώ] με την αιτιολογία τέλος συμμετοχής στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης. Το τέλος θα πρέπει να έχει καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης (ΙΒΑΝ: GR6301406850685002002002718, Alpha Bank) έως και την ημερομηνία λήξης υποβολής των έργων, την 30η Απριλίου.
• Η πρώτη σελίδα της παρτιτούρας (full score) θα πρέπει να περιέχει μόνον τον τίτλο του έργου. Στη δεύτερη σελίδα ο δημιουργός οφείλει να περιέχει σύντομη περιγραφή του έργου (program notes). Στην περίπτωση χρήσης ειδικής σημειογραφίας, ο δημιουργός θα πρέπει να συντάξει ειδικό πίνακα με τις απαραίτητες επεξηγήσεις προς τον μαέστρο για την ορθή απόδοση της παρτιτούρας.
3. Κάθε συνθέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το μέγιστο την παρακάτω οργανολογία:
• Πίκολο φλάουτο
• Φλάουτι 1,2
• Όμποε
• Φαγκότο
• Κλαρινέτο πικολο σε Εb (κουαρτίνο)
• Κλαρινέτι 1,2,3 σε Βb
• Άλτο κλαρινέτο σε Εb (προαιρετικά)
• Μπάσο κλαρινέτο σε Bb
• Άλτο σαξόφωνο 1,2 σε Eb
• Τενόρο σαξόφωνο σε Βb
• Βαρύτονο σαξόφωνο σε Εb
• Κορνέτα 1 (2) σε Βb (προαιρετικά)
• Τρομπέτες 1,2 (3) σε Βb
• Φλικόρνο 1 (2) (προαιρετικά)
• Γαλλικό κόρνο σε φα 1,2
• Τρομπόνι 1,2
• Ευφώνιο σε κλειδί φα (χωρίς μεταφορά) και κλειδί σολ Βb
• Τούμπα Eb – BBb σε κλειδί φα (χωρίς μεταφορά)
• Τσέλο (προαιρετικά)
• Κοντραμπάσο (προαιρετικά)
• Τίμπανι 29 in. – 26 in.
• Μεταλόφωνο - ξυλόφωνο
• Ρυθμικά κρουστά κατ’ επιλογή μέχρι και 4 εκτελεστές
4. Τα οργανικά μέρη του έργου (parts) θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια και μόνη οργανική φωνή (π.χ. κλαρινέτο 1ο κλπ). Εξαιρείται η περίπτωση divisi για ορισμένο αριθμό μουσικών μέτρων.
5. Κάθε συνθέτης μπορεί να καταθέσει μόνον ένα μουσικό έργο.
6. Κάθε μουσικό έργο θα πρέπει να έχει έναν και μόνο δημιουργό.
7. Η διάρκεια των μουσικών έργων μπορεί να κυμαίνεται από την ελάχιστη διάρκεια 3 (τριών) έως και τη μέγιστη διάρκεια 7 (επτά) λεπτών. Επιτρέπεται η κατάθεση έργων σε μορφή σουίτας αρκεί η συνολική διάρκεια των μερών να μην ξεπερνά τον ορισμένο χρόνο και να ανήκουν σε έναν και μόνο δημιουργό.
8. Κάθε μουσικό έργο μπορεί να φέρει μέγιστο βαθμό δυσκολίας το επίπεδο 3 (grade 3) σύμφωνα με τα οριζόμενα του American Band College Music Grading Chart που επισυνάπτεται της παρούσης.
9. Οι δημιουργοί οφείλουν να λάβουν υπόψη τις τυπικές δυσκολίες συγκρότησης των μαθητικών – ερασιτεχνικών μπαντών και να προτείνουν διπλασιασμούς ή αντικαταστάσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας στην εκτέλεση οργάνων όπως όμποε, άλτο κλαρινέτο, φαγκότο, γαλλικό κόρνο ή ότι άλλο θεωρεί ότι χρειάζεται ενίσχυσης προκειμένου να είναι δυνατή η εκτέλεση του έργου και σε εξωτερικό χώρο.
10. Κάθε συνθέτης είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει ελεύθερα οποιοδήποτε μουσικό ιδίομα εντός των τεχνικών ορίων που περιγράφονται παραπάνω.
11. Κάθε δημιουργός μπορεί να εντάξει στο μουσικό έργο αφήγηση, φωνητικά και οργανικά ή άλλα εφέ [eng. effects] όπως body percussion και άλλα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να εκτελεστούν αποκλειστικά από τους μουσικούς της μπάντας που θα εκτελέσει το έργο χωρίς επιπλέον προσθήκες. Τα οργανικά εφέ όπως και όλα τα αναγραφόμενα στην παρτιτούρα (full score) οφείλουν να προσαρμοστούν στο βαθμό δυσκολίας του έργου, όπως αυτό περιγράφεται παραπάνω.
12. Δεν επιτρέπεται η μελοποίηση στίχων ή το μουσικό έργο να περιλαμβάνει τραγουδιστές και χορωδία.
13. Δεν επιτρέπεται η χρήση πληκτροφόρων οργάνων, αυτοσχέδιων οργάνων, άλλων εγχόρδων πλην τσέλο και κοντραμπάσο όπως και η χρήση ηλεκτροακουστικών μέσων.
14. Η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης θα συστήσει την Παγκόσμια Κριτική Επιτροπή για την αξιολόγηση των μουσικών έργων. Η επιτροπή θα κρίνει τα μουσικά έργα κατά τα αντικειμενικά στοιχεία κρίσης ενός μουσικού τεμαχίου, συμπεριλαμβανομένων την εφαρμογή των όρων της προκήρυξης, την ορθότητα των τεχνικών που χρησιμοποίησε ο εκάστοτε συνθέτης καθώς και αισθητικά στοιχεία όπως η πρωτοτυπία του έργου, η χρήση των μουσικών οργάνων και η σύνδεσή του έργου με το θέμα του διαγωνισμού. Τα ονόματα των μελών της επιτροπής θα παραμείνουν μυστικά μέχρι και την περάτωση της διαδικασίας αξιολόγησης.
15. Η επιτροπή θα υποδείξει στο διοικητικό συμβούλιο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης πέντε έργα εκ των οποίων τα τρία θα βραβευτούν. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο κοινό και θα κριθούν ως προς την σειρά κατάταξης σε ειδική συναυλία του Μουσικού Σώματος της Σχολής την 12η Αυγούστου 2023, ημέρα της θλιβερής επετείου.
16. Τα βραβεία θα είναι τρία:
• Χρυσό Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Πέτρος Ι. Σκαρλάτος
• Αργυρό Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Αντίοχος Ευαγγελάτος
• Χάλκινο Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης
17. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης προς το παρών επιφυλάσσεται για το ύψος τυχόν χρηματικών επάθλων που θα συνοδεύουν τα τρία πρώτα βραβεία. Σχετική διευκρίνιση θα ανακοινωθεί μέσω δελτίου τύπου πριν την τελική φάση του διαγωνισμού.
18. Σε κάθε νικητή θα απονεμηθεί αναμνηστικό δίπλωμα και τιμητική πλακέτα.
19. Σε κάθε συμμετέχοντα στο διαγωνισμό θα αποσταλεί βεβαίωση συμμετοχής.
20. Η απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης θα είναι μια και αμετάκλητη.
21. Τα έργα που θα κατατεθούν στο διαγωνισμό θα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης η οποία θα έχει το δικαίωμα να εκτελεί, ηχογραφεί και βιντεοσκοπεί καθ’ ολοκληρία ή τμηματικά τα έργα αυτά και μετά το πέρας του διαγωνισμού. Η Σχολή οφείλει να αναφέρει το όνομα του δημιουργού και την αιτιολογία της σύνθεσης στα φυλλάδια των προγραμμάτων που εκδίδει.
22. Οι δημιουργοί με το πέρας του διαγωνισμού έχουν τη δυνατότητα αναθεώρησης των έργων, επανεκτέλεσης, ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αναφορά στην έντυπη μορφή του έργου και η ενημέρωση του κοινού ότι το έργο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του 1ου διεθνούς διαγωνισμού.
23. Οι δημιουργοί των βραβευθέντων έργων οφείλουν με το πέρας του διαγωνισμού να προσαρτήσουν στον τίτλο του έργου την βράβευση στον 1ο διεθνή διαγωνισμό.
24. Για κάθε επιπλέον διευκρήνιση, οι δημιουργοί μπορούν να καλούν στην έδρα της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης (2671092386) και να αποστέλλουν ηλεκτρονική αλληλογραφία στη διεύθυνση: lixouribandcompositioncontest@gmail.com. Πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με το διαγωνισμό αναρτώνται επίσης στην ιστοσελίδα lixouribandcompositioncontest.blogspot.com.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο της προκήρυξης κάνοντας κλικ εδώ.
Μπορείτε να βρείτε το American Band College Music Grading Chart κάνοντας κλικ εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου